Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

koskettava

"olen valmis myöntämään, että "Abba-miesten" eli Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen Kristina från Duvemåla on parhaita koskaan näkemiäni musikaaleja, ja varmaan koskettavin...

Vielä suurempi syy on tietenkin musiikki.

Anderssonin sävellykset ja Anders Eljasin uhkeat orkestraatiot lainaavat vaikutteita virsistä hard rockiin, Broadwaysta gospeliin sekä ruotsalaisesta ja amerikkalaisesta folkloresta oopperaan, kuten Pucciniin ja Verdiin. Helppoja hittejä monipolvisesta kokonaisuudesta ei erotu, mutta melodiat soivat parhaimmillaan kipeää tekevän kauniina, ja esitystilanteessa, osana kokonaisuutta, ne toimivat kerrassaan erinomaisesti....

Pääosien esiintyjät vievät joka tapauksessa melkein jalat alta.

Maria Ylipää, 29, laulaa Kristina från Duvemålan isossa pääosassa kerta kaikkiaan upeasti. Ääni soi huikean puhtaana, aikaisempaa lämpimämpänä ja hyvinkin erilaisissa tunnelmissa alati sykähdyttävän kauniisti, vahvasti ja vaivattoman tuntuisesti. Ylipää myös nyansoi todella taiten, ja kun tähän lisää vielä hänen lavasäteilynsä, kansainväliseltä musikaalitähdeltä ei voisi paljoa enempää vaatia.

Lähes yhtä suuren vaikutuksen pienemmässä roolissaan tekee 23-vuotias ruotsalainen Oskar Nilsson. Robertin traagiselle kullankaivajahahmolle on kirjoitettu yksi musikaalin sykähdyttävimmistä lauluista, Guldet blev till sand, jonka nuori laulaja esittää todella vahvasti ja koskettavasti, vastaansanomattomalla intensiteetillä.

Ei ihme, että tiistain lehdistöensi-illassa Nilssonin esitystä seurasivat niin vuolaat kyyneleet kuin raikuvat väliaploditkin.

Ruotsista koelaulujen kautta löytyi myös miespääosaa eli Kristinan aviomiestä näyttelevä Robert Noack, 27. Hänkin laulaa oikein hyvin, mutta kauniin tenoriäänen ala jää vielä suhteellisen kapeaksi ja vuotaa alhaalta.

Lämminääninen ja aina kiinnostavasti näyttelevä Birthe Wingren tekee jälleen yhden hienon musikaaliroolin Ulrikana. Hän on nelikosta ainoa, joka on esiintynyt Svenska teaternissa ennenkin.

Kristina från Duvemåla on ollut 50 miljoonan euron remontista kuoriutuneelle teatterille iso urakka ja taatusti kallis satsaus, mutta myös todella iso onnistuminen.

Suna Vuori, Helsingin Sanomat

> Lue koko juttu

RECENSIONER

> LÄS DE FINSKA RECENSIONERNA
NU ÖVERSATTA TILL SVENSKA!

"Världsklass"

> Sveriges Radio

"Storslaget, enkelt och mycket vackert"

> Dagens Nyheter

Fulla fem plus i Aftonbladet

> Aftonbladet

"Den slår direkt i magen"

> Expressen

"Temperamentsfull Kristina"

> Svenska Dagbladet

"Hela ensemblen förtjänar rosor"
"Uppsättningen är en fullträff"
"Missa inte chansen att se denna pärla"

> Tidskriften OPERA

”Duvemåla har allt"

> Vasabladet

"Parhaita koskaan näkemiäni musikaaleja, ja varmaan koskettavin.”

> Helsingin sanomat

"Enpä muista, koska olisin nähnyt niin valmista, varmaa ja vahvaa esitystä"

> Turun Sanomat

"Illalle voi anna täyden kympin”

> Aamulehti

"Liput ovat kullanarvoisia!

> Ilta Sanomat

”Maria Ylipää klingar som en dröm”

> HBL

"Fram med näsduken – Kristina är i stan"

> Borgåbladet

"Visst var Kristina en succé"

> Västra Nyland