Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Fyra fantastiska finska resensioner - läs dem på svenska

11.05.2012 kl. 13:47
På publikens begäran har vi låtit översätta de fyra största tidningarnas recensioner till svenska. Så att också ni som inte förstår finska får veta vad de egentligen skrev om Kristina från Duvemåla.

De rikssvenska tidningarna strör rosor över musikalen, det vet ni som läst. Flera nyfikna rikssvenskar har hört av sig till Svenska Teatern och undrat vad de finska tidningarna tyckte. Här på sajten har ni kunnat läsa vad de finlandssvenska tidningarna ansåg och även läsa utdrag ur de finskspråkiga tidningarna på finska.

- Jag är så stolt över min hembygd och över Kristina från Duvemåla. Er föreställning var det finaste jag sett i mitt liv, kan ni inte publicera de finska tidningarnas recensioner på nätet översatta till svenska. Som smålänning är jag nyfiken att få veta om även finnar gillar "vår" musikal, skriver Brita Karlsson från Malmö.

Vi tyckte det var en bra idé. För det är otrolig kritik vi fått från finskt håll:

" De här proffsen har lyckats göra en fullständig föreställning. Jag kan inte minnas när jag senast skulle ha sett ett lika färdigt, säkert och starkt uppförande. Alla delar i musikalen funkar: de individuella sångerna, duetterna där rösterna kompletterar varandra, dirigenten Hans Eks orkester, regin, scenografin, kostymerna - allt är i harmoni med varandra. Dessutom ramar den vackra, nyrenoverade teatersalongen in helheten.", skriver bland annat Turun Sanomat

"Musikalen är obestridligt en stor konstnärlig seger för den finlandssvenska moderteatern.
När Kristinas otroligt gripande liv tar slut efter en graviditet för mycket och hela ensemblen sjunger henne farväl får föreställningen en full tia. Kristina från Duvemåla är det här decenniets vackraste, gedignaste och känslosammaste musikal."
, skriver Aamulehti

"Benny Anderssons och Björn Ulvaeus Kristina från Duvemåla är en av de bästa musikaler jag någonsin sett och säkert den mest berörande."

Så skriver Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat. Recensenten Suna Vuori skriver bland annat så här om huvudrollsinnehavaren Maria Ylipää:


"Huvudrollsinnehavarna imponerar stort. Maria Ylipää, 29, sjunger sig igenom den stora huvudrollen med glans. Hennes röst är otroligt ren och varm. Hon anpassar rösten häpnadsväckande bra till olika situationer och atmosfärer och det är alltid fantastiskt vackert, starkt och otvunget. Ylipää är dessutom en skicklig skådespelerska och lägger man till hennes scenkarisma finns det inget mer man kan kräva av en internationell musikalstjärna.". Ett bättre omdöme kan man inte få. Maria Ylipää är ett fynd. Det tycker både Benny Andersson och Björn Ulvaeus och pressen håler med.

"Alla huvudrollsinnehavare får sin egen stund i rampljuset. Robert Noack som spelar Karl Oskar är fantastisk i den poppiga låten Vildgräset för att inte tala om Oskar Nilsson som spelar Robert som får publiken att tappa andan då han framför låten Guldet blev till sand. När huvudrollsinnehavaren Maria Ylipää avslutat Du måste finnas finns det inte minsta tvivel om att Finland har fått en ny musikalstjärna som håller internationella mått.", så skriver Finlands största kvällstidning Ilta Sanomat.

> LÄS DE FINSKA RECENSIONERNA I SIN HELHET PÅ SVENSKA HÄR

 

Maria Ylipää ger ut sin första soloplatta

Svenska Teaterns egen Kristina, månsidiga skådespelaren Maria Ylipää har släppt sin första soloplatta i slutet av februari. Skivan består av L. Onervas dikter, tonsatta av Anna-Mari Kähärä. Skivan kommer också ut på vinyl och som första singel har skivbolaget valt det varma stycket Credo. Skivan finns även i digitalform på iTunes både i Finland och Sverige.
08.03.2013 kl. 11:02

Robert Noack om tjusningen att berätta en historia

Det har gått två år sedan Robert Noack fick meddelandet om att det var han som fick huvudrollen som Karl Oskar i Svenska Teaterns Kristina från Duvemåla. Mycket har hänt sedan dess, bland annat har redan över 100 föreställningar spelats.
17.01.2013 kl. 14:24

125 föreställningar - 75.000 åskådare - Sista föreställningen 23 maj!

Kristina från Duvemåla har varit utsåld i drygt ett år nu. Vid årsskiftet har den spelat 125 föreställningar inför 75.000 åskådare. Nu inleds den sista spelperioden för Svenska Teaterns största succé genom sin 145 år långa historia. Den absolut sista föreställningen ges den 23 maj 2013.
05.12.2012 kl. 13:32

Succé när Kristina från Duvemåla-stjärnorna invigde Friends Arena inför Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel

Svenska Teaterns musikalstjärnor fick den stora äran att sjunga inför Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel på den stora invigningen av Friends Arena i Solna utanför Stockholm den 27 oktober. Detta tillsammans med storheter som Roxette, Tomas Ledin och eurovisionsvinnaren Loreen. Men det var vår Maria, Oskar och Robert som drog hem de största applåderna!
11.10.2012 kl. 17:08

Företag eller förening - köp ett radabonnemang!

Representerar du ett företag eller en förening? - Köp ett radabonnemang till Svenska Teater – de bästa arkettplatserna till Kristina från Duvemåla ingår.
12.09.2012 kl. 11:19

Studiematerial för lärare - en populär nyhet!

Svenska Teaterns studiematerial för lärare har snabbt blivit ett populärt hjälpmedel i skolorna. Studiematerial skapas för att stödja gruppens teaterbesök och ge handledaren tips kring hur tematiken i föreställningen kan behandlas. Materialen innehåller olika slags övningar, t ex diskussionsunderlag, praktiska övningar, teaterterminologi och dramaövningar som anknyter till den aktuella pjäsen. Materialen innehåller även alltid fakta kring pjäsen och kontexten.
29.08.2012 kl. 11:57

Vilken succé! Recensenterna öser beröm -

Svenska och finska tidningar höjer Kristina från Duvemåla i skyarna. Läs vår sammanställning på några av kritikernas omdömen. Det är idel rosor.
30.03.2012 kl. 17:21

Se vår trailer - glimtar ur musikalen

Du som vill tjuvkika på musikalen kan göra det i vår Youtube-trailer. Så låter våra musikalstjärnor i Svenska Teaterns version av Kristina från Duvemåla.
29.03.2012 kl. 10:29

PRESSKLIPP

I pressen efter presskonferensen 28.3.2011

Abba-miesten musikaaliin haki laulajia Färsaarilta asti
Helsingin Sanomat

Abba-miljonääri hurahti pelimannimeininkiin
Helsingin Sanomat

Legendaarisen Abba-yhtyeen kaksikko tuo musikaalinsa Helsinkiin VIDEO
NELONEN

NYHETSINSLAG FRÅN TV-NYTT
YLE ARENA

Inervju med Björn Ulvaeus
YLE -SE VIDEO

Suurmusikaali toi Abba-miehet Suomeen
Kulttuuriuutiset VIDEO
 

Abba-legendat hehkuttavat suomalaistähteä
Ilta Sanomat

Björn och Benny vakar över processen
HBL

Jönköpingstjej fick drömroll i Kristina från Duvemåla
JönköpingCITY

Abb-legendoilla ikvävä menneitä vuosia
The Voice
 

Österbottniskt i Kristina från Duvemåla
Vasabladet

Benny: Jag hatar musikaler
VAKEN/X3M

Abban Andersson ja Ulvaeus jälleen Suomessa
MTV3

 


Nyhetsbevakningen då de fyra huvudrollerna presenterades 17.2.2011

Ylipää ja Wingren Kristina från Duvemålan päärooleihin
Nelonen

Ylipää ja Wingren tähdittävät Abba-miesten musikaalia Svenska Teaternissa
YLE.FI

Kristina med svenska och finska stämmor
HBL

Blandade nyheter om Kristina

Björn ja Benny Suomessa kolme viikkoa
ILTALEHTI

Bennyn ja Björnin musikaali
APU-lehti (Titta på Video)

Birthe Wingren fick solistroll ?i Kristina från Duvemåla
Borgåbladet

De sjunger i Kristina från Duvemåla
Dagens Nyheter

 

 


NÅGRA PRESSKLIPP

Efter presskonferensen 9.12.2009 då kontraktet skrevs under

Kristina emigrerar österut
Hufvudstadsbladet

Drömrollen Kristina kan sökas från hela Norden
PAPPER

Abba-miesten musikaali Ruotsalaiseen teatteriin 2012
Helsingin Sanomat

Kristina från Duvemåla sätts upp på Svenska Teatern
Svenska YLE (VEGA, Tv-nytt)

ABBA-miesten musikaali saapuu Suomeen
MTV3

Kristina från Duvemåla till Finland
Expressen

Kristina från Duvemåla-musikaali Suomeen
Sisu-uutist (Sveriges Radio) LYSSNA