Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Veronika Mattson - Fina-Kajsa

- Läste böckerna Utvandrarna och Invandrarna som ung studerande [...] svimmade av fasa när Kristina höll på att förblöda

Namn: Veronika Mattsson

Hemort:  Västanfjärd på  Kimitoön

Presentation: Jag är skådespelare vid Svenska Teatern sedan 1977 förutom några års tjänsteledigheter, senast 2009-10. Jag är uppvuxen i Vasa där jag gick i Vasa Svenska Flicklyceum, en skola som fanns på den gamla goda tiden. Spelade som barn Helen Keller i Miraklet på Vasa Teater där jag också medverkade i Lorcas Blodsbröllop och Millers Häxjakten. Starka pjäser som gjorde stort intryck på mej. Drömde om att bli arkeolog tills yrkesvägledaren bryskt avrådde mej. Studerade humaniora och tog hum.kand. examen vid Helsingfors universitet. Medverkade  under studieåren i större och mindre roller på TV. Studerade ett år vid University of Delaware i USA. Kom hem och inledde år 1973 den 4-åriga skådespelarutbildningen vid Svenska Teaterskolan i Helsingfors ...


Produktioner jag varit med i: På Svenska Teatern; bland annat Julia i Romeo & Julia, Varja i Körsbärsträdgården och Olga i Nordost. Senast har jag spelat i Marcus Lindeens Djur som dör med Riksteatern i Sverige, i samarbete med Svenska Teatern (2010), och i Annina Enckells Aurora Karamzin (2011).

Min roll i produktionen: Fina-Kajsa.

Förväntningar inför premiären: Alltid lika uppiggande och spännande med premiärer och litet sorgligt när de dagliga repetitionerna upphör. Fastän det är i mötet med publiken som det roliga börjar ...

Det första jag tänker på när jag hör namnet ”Kristina från Duvemåla”: Maria Ylipää! Och hela den skönsjungande ensemblen vars sång och musikalitet jag  njutit av sedan den första repetitionen.

Mitt förhållande till Vilhelm Mobergs böcker/berättelsen om Kristina och Karl-Oskar: Läste böckerna Utvandrarna och Invandrarna som ung studerande. Kapitlet om Kristinas sjukdom på skeppet till Amerika läste jag sittande på kafé. Blev helt matt och svimmade av fasa när Kristina höll på att förblöda. Till de övriga kafé-gästernas bestörtning.

Finns det någon i din släkt som har emigrerat? Ja. Till Finland från Ryssland och Polen. Från Finland till Ghana, USA och Sverige.

Vad skulle få dig att emigrera idag? Om man med emigration avser “för gott”, så har jag det alldeles för bra  här hemma för att ens kunna tänka mej det.