Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Robert Noack - KARL OSKAR

mariaFrån skolbänken till huvudroll

Robert Noack kommer direkt från Teaterhögskolan i Malmö till Svenska Teatern, en stor scen och rollen som Karl Oskar i Kristina från Duvemåla. Ett bra första jobb tycker han

– Just nu håller vi på med slutproduktionen på skolan, Tre systrar av Tjechov. Vi har skrivit om och moderniserat den en aning, och jag spelar Kulygin, berättar Robert.

Robert är född och uppvuxen i och utanför Norrköping, och började med teater i gymnasiet. Senare studerade han vidare på folkhögskola, jobbade som målare och biluthyrare, sommarjobbade på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och kom in på Teaterhögskolan i Malmö, varifrån han utexamineras i vår.

citat

I november 2011 packar Robert sina väskor för att flytta till Helsingfors. På frågan om han är mer spänd inför flytten eller för musikalrollen, är flytten det självklara svaret i detta skede.

– Just nu är jag mest nervös över hur jag skall ordna allt och var jag skall bo. Jag känner ju ingen i Helsingfors.
  

Känner du till finlandssvensk teater?

– Jag har sett en finlandssvensk teatergrupp, Viirus, som spelade på vår skola. Det var så fantastiskt att se dem –  gränsöverskridande och explosivt. Mycket rök och ljus och folk som slängde sig omkring.

Provsjungning

Det var Roberts flickvän, som också är skådespelare, som på Svenska teaterns webbsida såg att det var provsjungningar för Kristina från Duvemåla. Hon tipsade Robert och han sökte.

– Just då var jag på praktik på Dramaten i Stockholm. Den lilla sjöjungfrun som jag spelade i skulle ha premiär i samma veva, så det var en hel del organiserande för att jag skulle kunna ta flyget till Helsingfors och gå på provsjungning. Men alla stöttade mig.

Några veckor efter den första provsjungningen fick Robert ett mail om en andra. Där ville Benny att han skulle höja tonläge och testa på rollen som Karl Oskar.

– Björn, Benny och Lars var alla så otroligt trevliga, man kände sig verkligen välkommen och de fick en att prestera så bra man bara kunde.

Den andra provsjungningen slutade med att Robert fick åka hem med noterna till Vildgräs och Här har du mig igen.

Hemlighetsmakeri

Den tredje provsjungningen ägde rum på Rival på Mariatorget i Stockholm och den fjärde på en teater på Drottninggatan i Stockholm.

– Det var en tidig morgon och jag sjöng tillsammans med Maria Ylipää. Det var andra gången vi sågs, vi hade hälsat en gång tidigare på den andra provsjungningen i Helsingfors.

Robert fick rollen som Karl Oskar och Maria rollen som Kristina. Men han var tvungen att hålla tyst om det från den 9 december fram till den 17 februari. En lång tid att hålla en så rolig nyhet för sig själv, speciellt när alla frågade hur det hade gått med provsjungningarna.

– Man skulle ju helst ha velat berätta för alla direkt, jag var så otroligt glad och det hela var så fantastiskt!

I musikalen kommer Robert att spela rollen som Karl Oskar, Kristinas man. Efter några år av misär hemma på gården i Korpemoa i Småland fantiserar Karl Oskar om ett annat land och om att börja på nytt.

– Karl Oskar äger en gård där han lever tillsammans med Kristina. De lever i den värld de vet om, men tillsammans har de modet att ge upp och sälja hus och hem och starta upp ett helt nytt liv på en främmande plats. Karl Oskar och Kristina är två enormt modiga människor.

Text: Karin Lindroos


Läs intervju med

Robert Noack i Sydsvenskan

"Tyar du två år i Helsingfors"

 

 Robert Noack

Namn: Robert Noack
Ålder: 27 år, född 1983
Hemort: Född i Norrköping men bor numera i Malmö.

Presentation: Jag föddes i Norrköping men flyttade till Stavsjö, ett samhälle mellan Norrköpings och Nyköping, när jag var sju år gammal. I Stavsjö skolas lilla gymnastikhall tog jag mina första steg framför publik; jag imiterade sketcher jag sett på TV rakt av och framförde dem för förtjusta föräldrar! Men mitt intresse för teatern väcktes redan tidigare. Jag var kanske sex år och såg en föreställning som min syster och hennes kompisar hade gjort på den lokala fritidsgården. Jag kommer inte ihåg så mycket av pjäsen, det som fångade min nyfikenhet var istället de svarta skärmarna på sidorna där entréer och sortier gjordes. Vad hände där bakom? Hur stort var det där? Varför doldes det utrymmet för mig som satt i publiken? Jag kom fram till att det enda sättet att få svar på det var att gå upp på scenen själv.

Jag jobbade under mina tonår på biluthyrningsfirma, jag var kyrkvaktmästare, lagerarbetare, målare och mycket annat. Men längtan till scenen, eller snarare utmaningen det innebär att stå på scenen, lockade mig hela tiden in i små teaterprojekt, och när jag var 21 år fick jag min första anställning som skådespelare. Det var på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och rollen var Karlsson på taket!

Min roll i produktionen: Karl-Oskar

Mina förväntningar inför produktionen: Många och stora! Att få vara med i en sådan här fantastisk produktion och att få jobba med så många otroligt professionella människor känns fortfarande för bra för att vara sant!

Det första jag tänker på när jag hör namnet ”Kristina från Duvemåla”: Mod. Berättelsen om modet att förändra hela sin värld för det man tror på. Modet att sälja hus och hem för att börja om sitt liv på en plats man aldrig har sett. Modet det krävs att vara en flykting.

Mitt förhållande till Vilhelm Mobergs böcker/berättelsen om Kristina och Karl-Oskar: Jag läste dem för många år sedan och jag minns att jag blev otroligt tagen av detaljrikedomen och den fantastiska berättelsen. Det ska bli väldigt roligt att få sätta sig in i historien igen.

Finns det någon i din släkt som har emigrerat? Nej, inte vad jag vet.

Vad skulle få dig att emigrera idag? Inget som det ser ut nu. Jag trivs bra där jag är och jag är tacksam för att bo i en del av världen som inte är så anfrätt av konflikter. Dock ska man aldrig blunda för allt hemskt som sker i världen, jag kan göra mycket åt de orättvisor som finns i dag, både här och i andra länder.