Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Oskar Nilsson - ROBERT

oskarPopsångare, studerande och snart musikalartist

– Det var en kompis som tipsade mig om provsjungningen för Kristina från Duvemåla. Jag hade inga förväntningar, men tyckte det var spännande att sjunga framför Björn, Benny, Maria och Lars och se hur långt det räcker. Första gången sjöng jag Led hans väg från Les Misérables. Det gick väldigt snabbt, in och ut, jag hann inte uppfatta hur det gick.

23-åriga Oskar Nilsson från Stockholm har alltid hållit på med musik i olika former. Han spelar i flera olika band, men sången och basen står i fokus. Just nu är han extra aktuell med popbandet Concept Store där han är sångare. Det svenska bandet släppte för några månader sedan singeln Damn! och har uppmärksammats en hel del i svensk media. Till våren 2011 blir han färdig från Musikhögskolan i Stockholm, där han har studerat på jazzlinjen.


Dröm eller verklighet

Några veckor efter den första provsjungningen för Kristina från Duvemåla var det dags för en andra omgång. Från att ha sökt en allmän roll ville man gärna se Oskar i rollen som Robert, så han fick öva in vissa rollspecifika sånger och repliker.

– Det var min första riktiga provsjungning för musikal och det var väldigt nervöst timmarna innan. Men man får bara försöka fokusera, släppa greppet och låta det gå som det går.

Någon vecka senare fick Oskar ett samtal om att han hade fått rollen som Robert.

– Jag trodde inte att det var sant, men tackade givetvis ja direkt. Jag låg hemma i feber just den dagen och var lite osäker på om det var en dröm eller på riktigt. Flera dagar efteråt var det fortfarande lite overkligt.


Mångmusikalisk

Oskar har figurerat i en mängd olika musikaliska sammanhang de senaste åren, men inte spelat så mycket teater tidigare. Han nämner en uppsättning av Romeo & Julia, men i övrigt är det en mängd olika musikuppdrag i diverse genren och kategorier som han har sysselsatt sig med.

– Jag framträder hela tiden på ett eller annan sätt. Jag har körat väldigt mycket och spelat in demon för artister till Melodifestivalen. På sommaren blir det turné med Concept Store.

Vad är din relation till musikal?

– Min kusin var dansare i både Chess och Chicago i Stockholm, så jag har följt henne och sett de musikaler hon varit med i. Chess har jag sett tre gånger!


En drömmare

Kristina från Duvemåla hade urpremiär på Malmö musikteater i Sverige år 1995 och spelades därefter också på Göteborgsoperan och Cirkus i Stockholm fram till sommaren 1999.

– Jag har vuxit upp med musiken från Kristina från Duvemåla. Låtarna var väldigt populära i Sverige då musikalen spelades och det är så himla vacker musik. Historien är otroligt gripande med både fascinerande och tragiska öden.

Oskar kommer att spela rollen som Robert, Karl Oskars yngre bror. Robert är en sann drömmare som längtar efter den frihet som han föreställer sig att Amerika kan erbjuda honom.

– Robert vill uppleva och uppnå så mycket som möjligt i livet, och ibland kan det övergå i naivitet. Han är en drömmare och det kan jag relatera till. Jag går också omkring och drömmer om allt möjligt. Det underlättar att jag känner igen mig i honom, då blir det lättare att plocka fram de rätta sidorna.


Mot Finland

Repetitionerna av Kristina från Duvemåla inleds i november 2011. Då flyttar Oskar till Helsingfors.

– Jag var första gången i Finland för ett år sedan, och har faktiskt ingen egentlig uppfattning om landet. Jag har alltid bott i Stockholm så det skall bli skönt att lära känna ett nytt ställe. Just nu känns det mest spännande, konstigt och jättekul. Det kommer att bli en verklig utmaning som jag ser fram emot.

Text: Karin Lindroos

Oskar Nilsson

Namn: Oskar Nilsson
Ålder: 23 år, född 1988
Hemort: Stockholm

Oskar på Myspace
Lyssna på bandet som Oskar är sångare i Concept store

Presentation: Jag är född och uppvuxen i Stockholm i en stor musiksläkt. Musiken fann jag väldigt tidigt i livet och började spela olika instrument och i band vid 10-års ålder. Jag började sjunga mer regelbundet vid tretton års ålder i Adolf Fredriks Musikklasser (2001–2004) och fortsatte sedan på Södra Latins Musikgymnasium (2004–2007). Till sommaren blir jag klar med min musikerutbildning vid Kungliga Musikhögskolans jazzlinje i Stockholm. Parallellt med mina studier har jag spelat i en mängd olika band och konstellationer, både som basist och sångare. Just nu sjunger jag i popbandet Concept Store som är aktuella med singeln Damn nu i vinter.

Min roll i produktionen: Robert

Mina förväntningar inför produktionen: Jag ser fram emot produktionen väldigt mycket,
dels för att historien i sig är spännande och gripande och dels för att musiken är helt fantastisk.
Jag har vuxit upp med Kristina från Duvemåla och det ska bli otroligt häftigt att få vara med.

Det första jag tänker på när jag hör namnet ”Kristina från Duvemåla”: Gripande historia och fantastisk musik.

Mitt förhållande till Vilhelm Mobergs böcker/berättelsen om Kristina och Karl-Oskar: Jag tycker att historien är väldigt gripande och engagerande. Deras livsöden är både äventyrliga och tragiska.

Finns det någon i din släkt som har emigrerat? Min gammelmormor är född i USA och flyttade som liten flicka i slutet av 1800-talet till Gästrikland i Sverige.

Vad skulle få dig att emigrera idag? Jag kommer att emigrera till Helsingfors i höst. Men jag är tacksam för att jag lever i en annan tid och slipper flytta av samma skäl som i Kristina från Duvemåla.