Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Mika Nikander - Lönnegren, ensemble

Nikander är Lönnegren i Kristina från Duvemåla

Namn: Mika Nikander
Ålder: 40
Hemort: Helsingfors

Presentation: Jag är utbildad till operasångare vid Sibelius-Akademin, där jag studerade 1997–2003 under ledning av Peter Lindroos. Tidigare har jag studerat vid Helsingfors konservatorium 1993–1997 under ledning av Raija Varis och Marja Eskola. Jag har också studerat sång också under ledning av Tom Krause, Ritva Auvinen, Esko Jurvelin, Peter Berne, Yuri Statnik (Moskva) och Kurt Pfundner (Wien).

Produktioner jag varit med i:  Mina främsta operaroller har varit bland annat Don Giovanni, Eugen Onegin, Alfio i Cavalleria Rusticana, 4 djävlar i Hoffmanns äventyr, Germont i La Traviata och Amonasro i Aida. Musikalroller som till exempel Payador i Piazzollas Maria de Buenos Aires och Loyko Zobar i Zigenarlägret flyttar till himlen. Jag har också sjungit på flera finska Landskapsoperor, Finlands Nationalopera och på Operafestivalen i Nyslott. Jag har även regisserat flera tal- och musikteaterproduktioner. Under säsongen 2009–2010 har jag gjort rollerna som Don Alfonso i Mozarts Cosi fan tutte på Åbo Svenska Teater och Germont i Verdis La Traviata på Vasa Opera.

Min roll i produktionen: Lönnegren, samt sjunger i ensemblen.

Förväntningar inför premiären: Hoppas att allt går väl och att alla medverkande fungerar bra ihop. Och framför allt hoppas jag verkligen att ingen kommer att bli sjuk, såhär mitt i influenstider!

Det första jag tänker på när jag hör namnet ”Kristina från Duvemåla”: Benny Andersson och Björn Ulvaeus samt Malmö Operan. Några av mina bekanta medverkade i urpremiären 1995.

Mitt förhållande till Vilhelm Mobergs böcker/berättelsen om Kristina och Karl-Oskar: Jag läste böckera nyligen. Berättelsen är mycket rörande, men i musikalen framkommer ju bara en liten del av hela historien. Kanske till och med den litet vackrare delen, hela historien i sin helhet är mycket mer tragisk.

Finns det någon i din släkt som har emigrerat? Min mammas släkt kommer från Karelen, morfars släkt är rysk. De var tvungna att fly kriget och lämna Karelska näset och byn Rautu bakom sig. Deras enorma egendom med stor lantgård och väldiga skogar blev kvar bakom den nya gränsen.

Vad skulle få dig att emigrera idag? Tanken är ganska främmande för mig. Men kanske skulle det vara samma saker som redan tidigare har tvingat människor lämna sina hem och flytta annanstans. Naturkatastrofer, krig osv. De känns nog väldigt avlägset i dagens Finland.