Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Maarit Aura - Korist, cover för Ulrika

– Då och då har jag upplevt att jag lever i en särskild Kristina från Duvemåla-bubbla

Namn: Maarit Aura

Ålder: 32

Hemort: Bor i Helsingfors, föddes i Joensuu
www.maaritaura.com

 

Presentation: Jag har studerat vid Sibelius-Akademins avdelning för klassisk musik under ledning av Seppo Ruohonen. Jag avlade min diplomexamen /A-examen i sång med bästa möjliga betyg 2010. Magisterexamen i musik tog jag ut år 2011.

Produktioner jag medverkat i: Jag har gjort flera operaroller, som till exempel Ottavia i Monteverdis Poppeas kröning och Marjatta  i Joensalos finska opera Jouluksi kotiin (Hem till jul). Till kommande produktioner hör titelrollen i Ilkka Kuusistos Fröken Julie, som kommer att spelas i Feldkirche i Österrike sommaren 2012. Operaföreningen i Joensuu utsåg mig till årets solist år 2010. Jag har sjungit i Finlands Nationaloperas extrakör och i Operafestivalkören i Nyslott, och också utanför Finlands gränser, bland annat i Irak, Chile, Tyskland och i Sverige. Jag jobbar också som sånglärare och musikjournalist. Mina reportage finns på www.yle.fi/klassinen.

Roll i produktionen: Kören/ensemble och cover för Ulrika

Det första jag tänker på när jag hör namnet ”Kristina från Duvemåla”: Björn & Benny. Jag visste inget om musikalen innan jag fick en inbjudan till provsång per e-post. Eftersom musikalen beskrevs som "operaliknande" vågade jag komma och sjunga en provsång. Jag var väldigt intresserad av att se och höra hurdan musikal Abba-killarna hade komponerat. Abba har alltid varit ett av mina favoritband., den moderna poppen är bara banalt skräp jämfört med Abba.

Mitt förhållande till Vilhelm Mobergs böcker/berättelsen om Kristina och Karl-Oskar: Jag började läsa Mobergs böcker i november då vi inledde repetitionerna. Jag tycker att det är viktigt att skaffa all möjlig bakgrundsinformation för att komma djupare in i berättelsen. Det är väldigt intressant att jobba som sångare, eftersom man bekantar sig med litteratur, historia, olika myter, mytologi, epoker med mera  i samband med olika musikverk. Då och då har jag upplevt att jag lever i en särskild Kristina från Duvemåla-bubbla som ligger helt skild från övriga världen, då alla timmar på dygnet går till att öva musikalen eller läsa Mobergs böcker.

Finns det någon i din släkt som har emigrerat? En gång i tiden flydde min farmor kriget från Viborg till Helsingfors. Hennes syster, operasångerskan, flyttade senare till Washington D.C.

Vad skulle få dig att emigrera idag? Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att flytta utomlands för ett jobb. Nuförtiden känns avstånden mindre än på 1800-talet. Finland kommer dock alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.