Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Aili Ikonen - Korist, 2 cover för Kristina

Totalt förtjust i Kristina från Duvemåla

Namn: Aili Ikonen

Ålder: 29
Hemort: Finland

www.ailiikonen.fi


Presentation: Jag är född i Korpilahti, men bor nu i Helsingfors. Jag har alltid gillat musik och sång, och inledde mina musikstudier med att spela violin då jag var fem år gammal. I gymnasiet tog sången över. Jag tog ut min kandidatexamen från Sibelius-Akademins folkmusiklinje år 2007, och nu är jag på slutrakan av magisterstudierna på jazzlinjen. Jag jobbar som musiker, tonsättare och skriver låttexter för flera olika band, bland annat. Korpi Ensemble, Hereä och Kvalda, som vann en nordisk Young Nordic Jazz Comets-tävling år 2004 och gav ut sitt tredje album Blindfold julen 2011. Jag sjunger också i mitt eget band Aili Ikonen Ensemble och medverkar i grupperna Yona & Liikkuvat Pilvet Orkesteri, Tribute to Ella och Panu Savolainen Proprius. Jag har uppträtt som solist med bland annat UMO Jazz Orchestra och Norrbotten Big Band samt vikarierat Essi Wuorela i Rajaton på deras julturné 2010.

Produktioner jag varit med i: Rollen som IT-mogulen Gill Bates i nutidsoperan Ihmiskunnan rakastajat år 2009 (musik: Tim Page och Sami Klemola, libretto: Ossi Koskelainen)

Min roll i produktionen: Andra cover för Kristina samt sjunger i ensemble.

Förväntningar inför premiären: Det är första gången jag är med i en så här stor teaterproduktion. Det är mycket intressant att se hur en musikalföreställning kommer till i samarbete med engagerade sakkunniga specialicerade på många olika områden. Jag hoppas att jag lär mig mycket nytt och lär känna nya människor.

Det första jag tänker på när jag hör namnet ”Kristina från Duvemåla”: Jag kände inte till musikalen från förr. Först tänkte jag närmast på Benny och Björn som ligger bakom musikalen. Men under repetitionernas gång har jag blivit totalt förtjust i den och i hela berättelsen..

Mitt förhållande till Vilhelm Mobergs böcker/berättelsen om Kristina och Karl Oskar: Genom musikalen har Kristinas och Karl Oskars öden blivit bekanta och nära för mig, även om jag inte kände berättelsen sedan tidigare. Historien innehåller flera universella teman som kärlek, känslan av utanförskap och att överkomma motgångar, vilka man mycket väl kan identifiera sig med.

Vad skulle få dig att emigrera idag? Världen är på sätt och vis mindre än på 1800-talet. Det känns inte alls omöjligt att flytta till ett annat land för ett jobb eller för den stora kärleken. Man kan nog säga att vi i Norden är rätt så privilegierade och åtminstone just nu har möjlighet att själva välja hur vi vill leva.  Musikalen får en att se världen ur en invandrares perspektiv.