Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

400 dräkter på 4 månader - se video

Några kilometer tyg, 600 plagg, tygfärgning, 100 par skor, patinering och fyra månader då symaskinerna går varma i källarutrymmet på Alexandersteatern. I oktober inleds en intensiv period för förman Kaisa Rautakoski och hennes team i kostymateljén.

Kaisa

Materialen och färgerna är i fokus för kostymdesignen i Kristina från Duvemåla. Stor vikt läggs på att hitta de exakta färgnyanserna och materialen som symboliserar Kristinas livsresa.

I december 2010 hade dräktdesignern Kersti Vitali och Kaisa Rautakoski sitt första möte. Tillsammans diskuterade de material och färger. Kaisa berättar att det är extra viktigt för ett gott slutresultat att dräktdesignern och förmannen för kostymateljén jobbar nära varandra och förstår varandras visioner.

- Man måste ta sig in i dräktdesignerns idevärld och tolka hennes design, hur hon vill att plaggen skall kännas och sitta. Det är viktigt att vi är på samma våglängd, berättar Kaisa om samarbetet designer och kostymateljé emellan.

I Kristina från Duvemåla är klädernas material och färger en stor del av scenografin. Resan från Sverige till Amerika tydliggörs även i plaggen som går från mörka fräkter i ylle och linne till ljusa toner i bomull då Kristina inleder sitt liv i Amerika.citat

Tygerna beställs från England, Tyskland, Sverige och Finland och färgas för hand för att få de exakta nyanserna. Kaisa förevisar tygprover faststansade på ett papper och man förstår på kommentarerna vid sidan om proverna att dräktplaneringen är ett noggrant jobb där minsta detalj räknas och är viktig för helheten.

- En av de största utmaningarna med Kristina från Duvemåla är att alla scenkläder verkligen skall se ut som de är handgjorda i mitten av 1800-talet. Inga symaskinssömmar får synas, berättar Kaisa och medger att det är en stor utmaning.

Några av plaggen skall också patineras för att se slitna och använda ut. För att uppnå rätt effekt använder man sig av olika kemikalier och tvättar plaggen på fel sätt. På detta vis uppstår slitningar och missfärgningar.

HUNDRATALS PLAGG
Klädmängden i Kristina från Duvemåla är massiv. De 28 personerna i kören skall alla byta kläder 4–5 gånger. En klädhelhet består av fem delar. Allt som allt handlar det om cirka 600 dräkter för hela produktionen. Eftersom mängden är så stor har Kaisa för första gången varit tvungen att anlita fyra frilansande sömmerskor under sommaren som färdigställde kring 200 plagg.

- Vanligtvis består en musikal av 100–200 dräkthelheter. Men i Kristina från Duvemåla är det kring 50 artister engagerade och alla har flera ombyten, berättar Kaisa.

Hon berättar vidare att en av de största utmaningarna just nu är anskaffningen av skor. Kring 100 par skor behövs.

- Jag beställde precis 16 par herrstövlar från Töysän kenkätehdas. Att skaffa skor är ett stort jobb, men turligt nog finns det just nu många skor i äldre modell i affärerna. Om man har tur kan man hitta bra alternativ i affärskedjor som H&M och Dinsko.

 

SLUTSPURTEN
I oktober inledde kostymateljén jobbet med att färdigställa återstoden av de kring 400 dräkterna.

Vad krävs av teaterkostymer?
- De skall vara sköna på kroppen och inte för varma, alla rörelser skall vara möjliga och man skall snabbt få av sig plaggen. De skall också vara hållbara och helst kunna tvättas här på teatern, berättar Kaisa.

Har skådespelarna ofta åsikter om kostymerna?
– Ibland kan det hända att en roll ändras under repetitionerna och att ett plagg som fungerade innan inte längre passar ihop med rollen. Då får man ändra på det.

Två veckor innan premiären skall plaggen vara färdiga. Fram till premiären sitter Kaisa och Kersti på varje repetition och studerar noggrant plaggen på varje skådespelare och antecknar minsta detalj som inte är som den skall. Anteckningarna sammanställer de sedan till en lista som bockas av och åtgärdas i kostymateljén. Allt skall vara perfekt inför premiären.

Text: Karin Lindroos