Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

VILHELM MOBERG

moberg

Kristina från Duvemåla är baserad på Vilhelm Mobergs utvandrarepos. På de här sidorna kan du läsa mer om Moberg och hans liv. Texten är tagen från den svenska originalsajten www.duvemala.com.

Författaren Vilhelm Moberg föddes den 20 augusti 1898 i ett soldattorp strax utanför byn Moshultamåla i Algutsboda socken i Småland. Skogen, de steniga tegarna, fattigfolkets strävan och motståndet mot överheten präglar hans författarskap - samt hans eget liv.

"Soldatstugan låg på en backe mitt inne i skogen - en blandskog av barr- och lövträd. Några åkerlappar av ett par tunnlands storlek hade brutits upp omkring den; här var naturen för övrigt oförändrad sedan skapelsens morgon."

Så skriver Vilhelm Moberg själv sitt barndomshem i sin bok "Berättelser ur min levnad".

Ett soldattorp byggdes av bönderna i den så kallade roten. Hela landet var indelat i rotar, var och en med sin indelte soldat. Som lön för sitt försvar av fosterlandet skulle soldaten ha dels tak över huvudet, dels ett stycke mark att bruka när han inte var i väg på excercis, dels överenskommet bidrag till kosthållet från de betydligt rikare rotebönderna.

Ett soldattorp skulle enligt stadgan vara åtta meter långt, fem meter brett och mäta närmare två meter i takhöjd. Innertaket skulle vara tätt så att huset kunde hållas torrt och varmt. Stugan skulle ha spis och bakugn.

Detta var allt. Det var inte mycket. Men det skulle räcka till många, för soldattorpen var oftast rika på barn.

Torpet där Moberg föddes är längesedan borta. Det revs 1924. På platsen står en kullrig minnessten i granit, som för övrigt restes medan Vilhelm Moberg fortfarande levde. Moberg vägrade komma till invigningen, fräste ilsket att än var han väl inte död!

Och även om familjen Moberg så småningom lämnade knektstugan intill bäcken ute i skogen och flyttade in till byn, är det trätorpet med grästak mitt i de småländska skogarna som förblivit författaren Vilhelm Mobergs plats på jorden. Även de människor som möter oss i Utvandrarsviten kommer ur just den sortens strävsamma, gudfruktiga, envisa, oföränderligt fattiga liv som levdes där. Som Moberg själv skrev om orsaken till att han ständigt återvände till "stugfolket, träskofolket":

"Jag vill uppväcka de döda. Jag vill övervinna det förödda och förhärjade, jag vill återkalla det förgångna och försvunna. Jag vill återgiva denna stugbacke och dess varelser åt livet. Denna lilla värld ska åter finnas. Jag vill återskapa den."

> FORTSÄTT > > GÅ TILL SIDAN 2


Texten är från Kristina från Duvemålas svenska originalsidor www.duvemala.com
Skriven våren 1998

Lyssna på Moberg om hans förhållande till Finland

intervju

NÅGRA FAKTA

Vilhelm Moberg är Sveriges största författare genom tiderna. Samtidigt var han en av Sveriges absolut främsta journalister och samhällsdebattörer.

Vilhelm Mobergs Utvandrarepos har inte bara utnämnts till 1900-talets bästa svenska roman, Moberg har även utnämnts till århundradets främsta journalist. Det är svårt att föreställa sig någon enskild svensk som mer påverkat så många svenskar under en så lång period som Vilhelm Moberg gjort och fortsätter göra.

Redan som tonåring fascinerades Moberg av litteraturens kraft och gjorde allt för att förkovra sig inom böckernas värld. Under sin studietid fattade Moberg stort intresse för teatern och skrev ett antal framgångsrika pjäser. Efter att i unga år har försörjt sig genom allehanda kroppsarbete kom han så in på en journalistisk karriär. Denna kom sedermera att bli verkligt framgångsrik. Inte minst utnämningen som 1900-talets största svenska journalist tyder på det. Trots allt är böckerna hans starkaste och mest omtalade eftermäle. Med verk som Raskens, Rid i natt!, Utvandrarna, Invandrarna, Därför är jag republikan och Din stund på jorden har Moberg för evigt gjort sig en plats som en av Sveriges största författare och samhällsdebattörer.

MOBERGS BÖCKER

* 1927 – Raskens
* 1929 – Långt från landsvägen
* 1930 – De knutna händerna
* 1932 – A. P. Rosell, bankdirektör
* 1933 – Mans kvinna
* 1935 – Sänkt sedebetyg
* 1937 – Sömnlös
* 1939 – Giv oss jorden!
* 1941 – Rid i natt!
* 1944 – Soldat med brutet gevär
* 1946 – Brudarnas Källa
* 1949 – Utvandrarna
* 1952 – Invandrarna
* 1953 – Det gamla riket
* 1956 – Nybyggarna
* 1959 – Sista brevet till Sverige
* 1963 – Din stund på jorden
* 1967 – Förrädarland

FLER ALSTER